Connected Data Group - Team
Cloetta

GLOBAAL OPEREREND & INNOVATIEF BI-TEAM

Cloetta, opgericht in 1862, is een toonaan- gevend zoetwarenbedrijf in de Scandinavische landen en Nederland. Het beursgenoteerde bedrijf met een jaaromzet van ca. 635 miljoen Euro in 2019, produceert en verkoopt snoep, chocolade, noten, fudge, nougat, pastilles, kauwgom en pick & mix concepten voor losse snacks.
Cloetta heeft 8 fabrieken in 5 landen, ongeveer 2.600 medewerkers in 11 landen en een aantal van de sterkste merken binnen de verschillen- de productcategorieën zoals Läkerol, Sportlife, King, RedBand, Venco, Lonka en Jelle Bean Factory.
De producten van Cloetta worden in meer dan 50 markten verkocht. Om de wereldwijde, lokale, interne en externe gegevens te com- bineren in actuele kennisproducten werkt het internationaal opererende IT & BI Team van Cloetta met het in 2017 door Connected Data Group geïmplementeerde Moderne Data- platform waarin het Global Enterprise Data Warehouse (EDW) wordt aangevuld met TIBCO® Data Virtualization.

Cloetta | Oosterhout
T.
E.

BEST PRACTICES IDENTIFICEREN

Zoetwaren behoren tot de meest impuls gedreven product- groepen in de detailhandel. Cloetta’s samenwerking met klanten en nabijheid tot consumenten zijn belangrijke concurrentiefactoren. Door op slimme manieren de consumptiepatronen, smaakvoorkeuren en verkoop- methoden in de verschillende markten te analyseren weet Cloetta haar zakelijke kansen optimaal te benutten.
Door meerdere (lokale) gegevens, met behulp van Data Virtualisatie, bijna real-time samen te voegen realiseert Cloetta betere verkoop- en voorraadprognoses en beschikt het over de diepgaande kennis die nodig is om het lerende en beslissende vermogen van de verkoop- en distributie- organisatie te versterken. Tegelijkertijd wordt het eenvoudiger om voortdurend de nieuwste markttrends en Best Practices te identificeren. 

“Met de inzet van Datavirtualisatie levert Cloetta BI-oplossingen die echt het verschil maken en nooit haalbaar zouden zijn geweest zonder TIBCO® Data Virtualization.”
– Han Bijnen.

De door het organisatie brede IT & BI Team van Cloetta verzamelde informatie leidt tot meer begrip van de Supply Chain, de lokale dynamiek en zakelijke aanbevelingen. De nauwkeurigheid van prognoses geven een duidelijk beeld van de voordelen die eraan verbonden zijn. Samen vormen zij de inspiratiebron voor activiteiten waarmee zowel lokale als mondiale groei gestimuleerd wordt.

 

BEHEER VAN DATASTROMEN

Om de producten van Cloetta succesvol in de winkels te krijgen, bouwt het centrale BI Team samen met lokale developers aan de ontwikkel- ing en het beheer van efficiënte rapportage- /analyseproducten, zoals dashboards.
Recent heeft het team bijvoorbeeld in Finland het Field Sales Efficiency- project opgeleverd. Met slechts 16,5 inwoners per km2, is Finland één van de dunst bevolkte landen van Europa (ter vergelijking in Nederland: 411 mensen per km2). Om alle shops waar Cloetta producten worden verkocht te bezoeken zijn er dagelijks zo’n 200 Finse merchandisers onderweg.
In het streven zo slim mogelijk om te gaan met het de beschikbare recources is het land inge- deeld in logische regio’s en bezoekroutes, Tóch bestond er organisatie breed het gevoel dat er ruimte was voor verbetering en hoewel er volop data beschikbaar was slaagde Cloetta Finland er onvoldoende in om deze data om te zetten in goede analyses en voorstellen tot verandering.
De noodzaak om alle beschikbare data samen te brengen in één totaaloplossing was duidelijk. Ook om het nut van data aantoonbaar te maken.
Door de datastromen, die dagelijks in de CRM- applicatie en aanvullende Excel-files verzameld worden, met behulp van Data Virtualisatie in de nacht door te zetten naar visualisatie tool Qlik Sense, krijgen de Area Managers nu iedere vol- gende dag een inzicht in de actuele stand van zaken en worden de bedrijfsrapportages relevanter voor meerdere stakeholders.

BEHEER VAN DATASTROMEN

“We zijn nu in staat om de gecombineerde data bijna real-time op te rollen naar regio, keten, route, winkel en te ‘drillen’ tot het laagste detailniveau. Zo ontstaat een geografisch plaatje van Point of Seles locaties waar grote verbeteringen bereikt zijn.
Of nog bereikt kunnen worden.”
– Sander van Rie

“Nu de Finse collega’s grip hebben op hun data én de analyses steeds betrouwbaarder worden, kunnen alle merchandisers hun krachten en middelen optimaal inzetten.”, aldus Sr. IT Manager Sofie Nuyens-Hönen
“Met minder reisuren worden er minder kilometers gereden, minder brandstof verbruikt en nemen de kosten voor het onderhoud van het wagenpark af. Belangrijker nog, nu er meer tijd beschikbaar is voor klantcontact is het aantal Nee-verkopen geminimaliseerd.
Stuk voor stuk prachtige resultaten die bijdragen aan een goede bedrijfsvoering en hun basis vinden in een goede Informatie-Architectuur.”

SamenwerkeN

“Connected Data Group is de partij waar wij graag mee om tafel zitten.
In onze samenwerking zijn er twee momenten die cruciaal zijn geweest voor het succes van onze BI- omgeving – dat is de initiële architectuur en de implementatie van TIBCO® Data Virtualization. En natuurlijk de kennis die ze inbrengen en d.m.v. technische advies, training of via ‘Learning on the Job’ met ons delen.

Als je het samen wilt vatten waarderen we vooral de drie karakteristieken in onze samenwerking:

  1. Delen van expertise & ‘optuigen’
  2. Kennis overdragen & zelfstandig maken
  3. Loslaten & over de schouders meekijken”
    – Han Bijnen

Time to market

Het ontwerpen en realiseren van nieuwe informatie producten heeft door de inzet van het platform echt een versnelling gekregen. Onze Time to Market is boven ver- wachting korter geworden. Dat is zo mooi aan werken met Data Virtualisatie, stelt van Rie.

Ook niet onbelangrijk, vult Nuyens-Hönen aan, nu onze Finse collega’s binnen de eigen organisatie een applicatie hebben gevonden die naadloos aansluit op hun eisen en wensen, neemt de behoefte om te werken met allerlei externe tools af. Met het enthousiasme na oplevering hebben we als BI-Team de kracht van ons moderne data platform aangetoond en de BI-oplossingen die daarbinnen mogelijk zijn.

Het enthousiasme naar oplevering was bijzonder groot, nog nooit zo groot geweest vervolgt Bijnen. Na afloop van de demo In een Teamsmeeting met het Finse Salesteam ont- stond er spontaan een ‘wave’ in Teams en nog diezelfde dag ontving ik een misschien wel alleszeggend mailtje van de Finse directeur waar ik toch enigszins trots op ben, zegt Bijnen die vervolgens citeert:

“I’m convinced,
that there is no company in Europe,
that is able to provide

the same depth of insight
on Field Sales Management.”
– …….

Het is heel fijn om een zelfstandig BI-team te zijn dat altijd kan terugvallen op de ervaring en expertview van Connected Data Group’.
– Sander van Rie

Toekomstplannen

Vooruitkijkend zien we met Data Virtualisatie nog veel meer mogelijkheden. Onze volgende stappen zullen vooral gericht zijn op het combineren en verbinden van data in plaats van losstaande oplossingen. We kunnen Warehouse-, Store- en Sales Data toevoegen aan het Finse Field Sales Model en zullen de resultaten uit eerdere projecten breder toe gaan passen, aldus Nuyen-Hönen.

Ook denken we erover na om Data Virtualisatie in te zetten voor de transformatie van data naar een Cloud omgeving, voegt Bijnen toe.

 

MEER WETEN?

Wil jij net als het BI-Team van Cloetta, Informatie- producten presenteren die het lerende en beslis- sende vermogen van je organisatie verbeteren of wil je meer weten over Data Virtualisatie? Neem dan contact op met Connected Data Group:

T. 06 40 40 50 75
E. info@ConnectedDataGroup.com