Connected Data Group - Team
Cloetta

GLOBAAL OPEREREND & INNOVATIEF BI-TEAM

Cloetta, opgericht in 1862, is een
toonaangevend zoetwarenbedrijf in
de Scandinavische landen, Finland
en Nederland.

Het beursgenoteerde bedrijf met een jaaromzet van ca. 635 miljoen euro in 2019, produceert en verkoopt snoep, chocolade, noten, fudge, nougat, pastilles, kauwgom en pick & mix-concepten voor losse snacks.

Cloetta heeft acht fabrieken in vijf landen, ongeveer 2.600 medewerkers in elf landen en een aantal van de sterkste merken binnen de verschillen-de productcategorieën zoals Läkerol, Sportlife, King, RedBand, Venco, Lonka en Jelly Bean Factory.

De producten van Cloetta worden in meer dan vijftig markten verkocht. Om de wereldwijde, lokale, interne en externe gegevens te combineren in actuele kennisproducten, werkt het internationaal opererende IT & BI-team van Cloetta met het in de afgelopen jaren, met Connected Data Group geïmplementeerde, Moderne Data- platform, waarin het Global Enterprise Data Warehouse (EDW) wordt ontsloten met TIBCO® Data
Virtualization.

Cloetta | Oosterhout – NL
www.cloetta.com

BETERE PROGNOSES MET DATA VIRTUALISATIE

Zoetwaren behoren tot de meest impuls gedreven productgroepen in de detailhandel. Cloetta’s samenwerking met klanten en nabijheid tot consumenten zijn belangrijke concurrentiefactoren.

Door op slimme manieren de consumptiepatronen, smaakvoorkeuren en verkoop-methoden in de verschillende markten te analyseren, weet Cloetta haar zakelijke kansen optimaal te benutten.

Door meerdere lokale en globale gegevensbronnen met behulp van Data Virtualisatie in near real-time samen te voegen, zonder daarbij de geïntegreerde gegevens te dupliceren, realiseert Cloetta betere verkoop- en voorraad-prognoses en beschikt het bedrijf over de diepgaande kennis die nodig is om het lerende en beslissende vermogen van de verkoop- en distributie-organisatie te versterken.

“Met de inzet van Data Virtualisatie
levert Cloetta BI-oplossingen die echt het verschil maken

en nooit haalbaar zouden zijn geweest
zonder TIBCO® Data Virtualization.”

– Han van Bijnen.

Het organisatiebrede BI Team van Cloetta stelt data via Data Virtualisatie beschikbaar. Dit leidt tot meer begrip van de Supply Chain, beter inzicht in de lokale dynamiek en zakelijke aanbevelingen.

De nauwkeurige prognoses geven een duidelijk beeld van de voordelen die eraan verbonden zijn. Samen vormen zij de inspiratiebron voor zowel lokale als mondiale groei.

 

Han van Bijnen
Senior IT Manager Service Delivery

Sander van Rie
BI Application Specialist

Sofie Nuyens-Hönen Cloetta

Sofie Nuyens-Hönen
Senior IT Manager BI

BEHEER VAN DATASTROMEN

Om de producten van Cloetta succesvol in de winkels te krijgen, bouwt het globale BI-team, waarvan de mede-werkers verspreid zijn over vier locaties in Nederland, Zweden en Finland, samen met lokale developers aan de ontwikkeling en het beheer van efficiënte rapportage- / analyseproducten, zoals dashboards.

Recent heeft het team bijvoorbeeld in Finland het Field Sales Efficiency-project opgeleverd. Met slechts 16,5 inwoners per km², is Finland één van de dunstbevolkte landen van Europa (ter vergelijking in Nederland: 411 mensen per km²). Om alle winkels waar Cloetta-producten worden verkocht te bezoeken, zijn er dagelijks zo’n 200 Finse merchandisers onderweg.

In het streven zo slim mogelijk om te gaan met de beschikbare resources, is het land ingedeeld in logische regio’s en bezoekroutes. Tóch bestond er organisatie-breed het gevoel dat er ruimte was voor verbetering. Hoewel er volop data beschikbaar was, slaagde Cloetta Finland er onvoldoende in om deze data om te zetten in goede analyses en voorstellen tot verbetering.

De noodzaak om alle relevante data eenvoudig én eenduidig toegankelijk te maken via een centrale oplossing werd steeds duidelijker zichtbaar.

Door het samenbrengen van de dagelijkse diversiteit aan klant-data uit de CRM-applicatie en aanvullende Excel-bestanden, met behulp van Data Virtualisatie, krijgen de Sales- en Area Managers via de visualisatie- en analysetool Qlik Sense® iedere volgende dag inzicht in de actuele stand van zaken en worden de bedrijfs-rapportages relevanter voor meerdere stakeholders.

TASTBARE RESULTATEN

“Nu de Finse collega’s grip hebben op hun data én de analyses steeds betrouwbaarder worden, kunnen alle merchandisers hun krachten en middelen optimaal inzetten”, aldus Senior IT Manager BI, Sofie Nuyens-Hönen.

“Met deze nieuwe inzichten kan het management van de field sales organisatie veel beter sturen op het behalen van de targets van de merchandisers, zoals de frequentie van het bezoeken van winkels. 

Stuk voor stuk prachtige resultaten die bijdragen aan een goede bedrijfsvoering en hun basis vinden in een goede Informatie-Architectuur.”

“We zijn nu in staat om de gecombineerde data bijna real time op te rollen naar regio, keten, route en winkel, en te ‘drillen’ tot het laagste detailniveau. Zo ontstaat een geografisch plaatje van Point of Sales-locaties waar grote verbeteringen bereikt zijn, of nog bereikt kunnen worden.” – Sander van Rie

 

Cloetta Dashboard

SamenwerkeNDE PARTNERS

“Connected Data Group is dé partij waar wij graag mee om tafel zitten.

In onze samenwerking zijn er twee momenten cruciaal geweest voor het succes van onze BI-omgeving; dat zijn het ontwerp van onze data-architectuur en de implementatie van TIBCO® Data Virtualization. En natuurlijk de kennis die ze inbrengen en door middel van technische advies, training of via ‘Learning on the Job’ met ons delen.

Als je het samen wil vatten waarderen we vooral de drie karakteristieken in onze samenwerking:

1. Delen van expertise & ‘optuigen’
2
. Kennis overdragen & zelfstandig maken
3. Loslaten & over de schouders meekijken”

  – Han van Bijnen
   De getoonde foto is gemaakt voor de uitbraak van COVID-19.

   Time to market

   Het ontwerpen en realiseren van nieuwe informatie-producten heeft door de inzet van het virtuele platform echt een versnelling gekregen. Onze Time to Market is boven verwachting korter geworden. Dat is zo mooi aan werken met Data Virtualisatie, stelt BI Application Specialist Sander van Rie.

   Ook niet onbelangrijk, vult Sofie Nuyens-Hönen aan, nu onze Finse collega’s binnen de eigen organisatie een applicatie hebben gevonden die naadloos aansluit op hun eisen en wensen, neemt de behoefte om te werken met allerlei externe tools af. Met het enthousiasme na oplevering hebben we als BI-team de kracht van ons moderne dataplatform aangetoond en de BI-oplossingen die daarbinnen mogelijk zijn.

   Het enthousiasme na een oplevering is nog nooit zo groot geweest, vervolgt Han van Bijnen. Na afloop van de demo in een virtuele meeting met het Finse sales-team ontstond er spontaan een ‘wave’. Nog diezelfde dag ontving ik een misschien wel alleszeggend mailtje van de Finse directeur waar ik toch enigszins trots op ben, zegt Van Bijnen die vervolgens citeert:

   “I’m convinced,
   that there is no company in Europe,
   that is able to provide

   the same depth of insight
   on Field Sales Management.”
   – CEO Cloetta Finland

   Het is heel fijn om een zelfstandig BI-team te zijn dat altijd kan terugvallen op de ervaring en expertview van Connected Data Group’.
   – Sander van Rie

   Toekomstplannen

   Vooruitkijkend zien we met Data Virtualisatie nog veel meer mogelijkheden. Onze volgende stappen zullen vooral gericht zijn op het combineren en verbinden van data in plaats van losstaande oplossingen.

   We kunnen Warehouse-, Store- en Sales Data toevoegen aan het Finse Field Sales Model en zullen de resultaten uit eerdere projecten breder toe gaan passen, aldus Sofie Nuyens-Hönen.

   Ook denken we erover na om Data Virtualisatie in te zetten voor de transformatie van data naar een cloud-omgeving, voegt Han van Bijnen toe.

   MEER WETEN?

   Wil jij net als het BI-Team van Cloetta informatie-producten presenteren die het lerende en beslissende vermogen van je organisatie verbeteren of wil je meer weten over Data Virtualisatie? Neem dan contact op met Connected Data Group:

   T. 06 40 40 50 75
   E. info@ConnectedDataGroup.com