De (oplever)snelheid, flexibiliteit en eenvoud waarmee Data Virtualisatie veilig en integraal toegang geeft tot allerlei databronnen heeft de groeiende aandacht van steeds meer organisaties. De toepassingsmogelijkheden zijn enorm en de mogelijkheden lijken eindeloos. En daarmee ook de behoefte om praktische kennis en actuele inzichten rondom de technologie en toepassing ervan met elkaar te delen. Samen met onze technologiepartner TIBCO hebben wij daarom op 29 maart 2018, in Utrecht, een Expertsessie Data Virtualisatie georganiseerd.

Sukki Sandhar, Senior Director PreSales EMEA North bij TIBCO, opende de middag met zijn heldere visie op veranderingen in Data & BI/Analytics toepassingen. Innovatieve organisaties begrijpen het belang van snelle en kostenefficiënte processen en hebben hun datamanagement al fundamenteel verandert. Om data actueler en gevarieerder beschikbaar te stellen is het fysiek verplaatsen van data niet langer gewenst. TIBCO Data Virtualisatie is leider in de markt en biedt krachtige oplossingen om data virtueel en integraal toegankelijk te maken voor analytische verwerking.

Het vertrouwde datarepertoire schiet te kort voor de professional die zich bezighoudt met het verbeteren en vernieuwen van de business. Door de belangrijkste veranderingen voor systemen en processen in een matrix te illustreren heeft Erik Fransen de kritische vraagstukken van moderne data-executie geduid en het concept van Data Virtualisatie, inclusief het gebruik van slimme en schaalbare cloud  en big data platformen, toegelicht.

Data Virtualisatie verrijkt de klassieke datawarehouse architectuur. Zonder last te hebben van de complexiteit van systemen, zonder verplaatsing van data (ETL) en met real-time rapportages krijg je grip op de gevraagde, vaak complexe, analyses en data architecturen. Via een interactieve live-demonstratie van TIBCO Data Virtualisatie liet Antoine Stelma aan het publiek zien hoe verschillende databronnen met data virtualisatie, vanuit een logisch en functioneel perspectief beschikbaar worden gemaakt voor de eindgebruikers.

Door data uit verschillende soorten bronnen, ongeacht structuur, technologie of locaties, samen te voegen en realtime beschikbaar te hebben krijg je direct inzicht tot data in verschillende lagen. Hierin liggen mogelijkheden voor out of the box integraties, unieke features en innovatieve organisaties zoals bijvoorbeeld UMC Utrecht die door middel van Big Data & Anaytics de zorg wil personaliseren.

Binnen het project Applied Data Analytics in Medicine (ADAM) is Dr. Teus Kappen, anestesioloog bij Universitair Medisch Centrum Utrecht, verantwoordelijk voor de Analytics use case Clinical Decision Support. Op zijn onnavolgbare en humorvolle wijze heeft Teus zijn inzicht gegegeven in de verschillende toepassingen van data virtualisatie en de waarde die patiënt, (zorg)professional en organisatie uit data met analytics kan halen. Met als doel het leveren van betere en gepersonaliseerde zorg op maat.

In de interactieve workshop hebben de deelnemers vervolgens ervaren hoe je (Big) Data die verspreid ligt binnen en buiten de organisatie kunt samenvoegen en realtime kunt benutten. Dit gaf een goed beeld van zowel de positie van datavirtualisatie en het logisch datawarehouse als de mogelijkheden, die ontstaan wanneer wijzigingen in een architectuur makkelijk kunnen worden doorgevoerd en data niet noodzakelijkerwijs van laag tot laag gedupliceerd én opgeslagen hoeft te worden. Al tijdens de workshop werd de opgedane kennis vertaald naar toepassingen in de dagelijkse praktijk!

Met een drankje en een hapje hebben we de middag afgesloten met een gedeelde conclusie: Datavirtualisatie zorgt voor flexibele en productieve BI-omgevingen en brengt nieuwe mogelijkheden binnen handbereik.

 

Ben jij geïnteresseerd in de mogelijkheden van DataVirtualisatie en wil je meer weten over een bedrijfsbreed Data Delivery Platform voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op.