Connected Data Group - Team
Volkswagen Pon Financial Services

VOLKSWAGEN PON FINANCIAL SERVICES

 

Volkswagen Pon Financial Service (VWPFS), onderdeel van Volkswagen Financial Lease A/G en Pon Automotive, biedt automotive producten voor financieren, verzekeren en leasen voor autodealers, wagenparkbeheerders, midden- en klein bedrijf en particulieren.

Het bedrijf is gevestigd in Amersfoort, telt circa 600 medewerkers en is een top 3-speler in de markt van carleasing in Nederland.  Onder de vlag van VWPFS vallen ook de bedrijven Dutch Lease, Easy Rent, MAN Financial Lease, Lease XL en XL Easy. Het IT-Change Team werkt Agile Scrum en bestaat uit 45 interne en ca. 10 externe collega’s.

Connected Data Group heeft aan VWPFS, als Silver Partner van TIBCO, de softwarelicentie voor TIBCO Data Virtualisatie geleverd na een succesvolle proof of value, de voorbereiding van de implementatie, de implementatie zelf en de doorontwikkeling van TIBCO Data Virtualisatie via use cases ondersteund met advies, training en levering van TIBCO Data Virtualisatie architecten en ontwikkelaars.

 

Webinar gemist?

Kijk hier het webinar terug.

Presentatie downloaden?

Klik hier.

DATA VIRTUALISATIE als onderdeel van de AGILE DAta ARCHITECTUUR 

Op 18 mei jl. organiseerde Connected Data Group, samen met Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS) en TIBCO het webinar ‘Verhoog de waarde van uw Automotive databronnen met Data Virtualisatie”. Onder leiding van Niels Gerritse (TIBCO Software) lieten Erik Fransen en Antoine Stelma (Connected Data Group), Ben Bervoets en Frank Bode (VWPFS) ruim 40 geïnteresseerden zien hoe Data Virtualisatie in een gefragmenteerd datalandschap de time-to-solution aanmerkelijk versnelt.

Na een woord van welkom waarin Niels Gerritse, Senior Account Executive TIBCO, aangaf dat veel organisaties in hun ambitie om datagedreven te werken op zoek zijn naar een eenvoudiger toegang, hogere betrouwbaarheid en eenvoudige beheersbaarheid van data nam hij kort de tijd om de positie én betekenis van Data Virtualisatie met de deelnemers te delen.

“In een gefragmenteerd datalandschap waarin data verspreid is over traditionele datawarehouses, grote data lakes, operationele datastores, bedrijfsapplicaties, cloudoplossingen en real-time streaming data is het een uitdaging om tijdig over de juiste, geïntegreerde data beschikbaar te stellen voor een op feiten gebaseerde besluitvorming.”

Om de maximale waarde voor de business te behalen transformeert Data Virtualisatie al deze verschillende datasilo’s tot één centrale en veilige virtuele data-laag. Data Virtualisatie is een vorm van agile data engineering waarmee je de time-to-solution aanmerkelijk versnelt, de kosten voor datamanagement verlaagt en tegelijkertijd de meest up-to-date en complete informatie aan de organisatie levert.

Welke voordelen het heeft om gegevensbronnen, ongeacht structuur, technologie en locatie, te integreren zonder deze te repliceren werd besproken door VWPFS en Connected Data Group. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond, expertise en ervaring met Data Virtualisatie.

Hoe werkt het? 

Aan de hand van vijf typische Data Virtualisatie use cases toonde Antoine Stelma, Lead Architect en co-founder Connected Data Group de deelnemers welke datavragen op dit moment, mede door de vergaande nadruk op selfservice, security en compliance, actueel zijn en hoe deze nieuwe trends met Data Virtualisatie gefaciliteerd worden:

Top 5 Use Cases  

 • Virtual Data Layer – voor een consistent 360 graden klantbeeld en gebruikersvriendelijke dataviews
 • Data as a Service – eenvoudige toegang tot de data voor systemen, applicaties en gebruikers
 • Logical Data Warehouse – een analytische data architectuur om data bronnen en use cases te combineren
 • Data Catalog – om data te inventariseren, te ordenen en als object snel vindbaar te maken
 • Virtual Digital Twin – een kopie van een object of proces om begrip, leren en redeneren mogelijk te maken

Om een Data Virtualisatie project succesvol te maken deelde Erik Fransen, Business Consultant en co-founder Connected Data Group, vervolgens de meest relevante ervaringen die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan bij verschillende opdrachtgevers:

Top 5 Best Practices

 • Werk op basis van het Data Virtualisatie Raamwerk
 • Hanteer het Data Virtualisatie Groeimodel
 • Ontwikkel Use Case gebaseerd
 • Modelleer met Virtual Ensemble Logical Models
 • Lessons Learned
  • Start met een ‘Must-Do’ project met zichtbaarheid
  • Start met een klein team van flexibele en betrouwbare professionals
  • Hanteer een Agile Mindset wees snel, iteratief en resultaatgericht
  • Vier het succes en laat de resultaten zien
  • Herhaal viermaal en ontwikkel kennis, ervaring en vertrouwen

DAP: een flexibel data & analyseplatform voor de toekomst 

De overwegingen van VWPFS om Data Virtualisatie tot de centrale hub van hun data- en analyseplatform (DAP) te maken is een strategische keuze die direct voortkomt uit de ambitie om de grootste carlease-organisatie van Nederland te worden. Een flexibele en snelle datalevering met Data Virtualisatie draagt daar volgens Ben Bervoets, Product Owner Data & Analytics – VWPFS, aan bij.

Met behulp van Data Virtualisatie draagt het DAP-team van de huidige nummer twee in de markt bij aan een op feiten gebaseerde benadering en besluitvorming. Binnen VWPFS is data een fundamentele enabler voor de bedrijfsbrede strategie.

Om data van oorsprong tot verwerking, kwalitatief, consistent, snel, eenvoudig en gecontroleerd aan te kunnen bieden was er in 2019 een sterke behoefte aan een nieuw platform met moderne en nieuwe tooling dat meerdere bronnen bij elkaar brengt.

Het nieuwe Data- en Analyse Platform (DAP) is inmiddels hét dataontkoppelpunt van VWPFS. Een toekomstbestendig, stabiel en beheersbaar platform voor een snelle en betere ondersteuning van self service BI & Analytics. Team DAP stelt data beschikbaar via gestandaardiseerde dataroutes en drie ontkoppelpunten (Managed Business Intelligence, Self Service Business Intelligence en API-Interfaces.

Hierbij hanteren ze de volgende gedragsregels:

 • In principe slaan we geen brongegevens op, tenzij opslag of historizering vereist is voor compliance-doeleinden of analyse;
 • Als we gegevens moeten opslaan, automatiseren we de manier waarop we dat doen;
 • Een virtueel business datamodel met business rules vormen de kern van de data virtualisatie oplossing als onderdeel van het DAP;
 • Alleen gecentraliseerde toegang tot gegevens (controle over wie welke data ziet/gebruikt);
TIBCO VWPFS Webinar 2021.05.18
TIBCO VWPFS Webinar 2021.05.18

SUCCESS STORY

TIBCO Data Virtualization is een slim en snel doorgeefluik in de Data Architectuur volgens Frank Bode, Informatie Analist en Data Architect DAP. Ruim 80% van de informatiebehoefte van VWPFS kan direct op de bron opgehaald worden en dat geeft enorm veel flexibiliteit en ontwikkelsnelheid. 

Aan de hand van geïllustreerde dataroutes neemt Frank de deelnemers vervolgens mee langs een aantal praktijkcases binnen het DAP van VWPFS waaronder verschillende toepassingen die een gegarandeerde actualiteit van data vereisen zoals de ‘Aanvraagstraat’, ‘Salesforce’, ‘Driver Assisistance’ ‘Fleetmanager’ en de ‘Toezichthoudersrapportage’ met auditeerbare data.

Met Data Virtualisatie is het BI Platform van VWPFS uitgegroeid naar een Data & Analytics platform met real-time interfaces.

Omdat de implementatie van Data Virtualisatie echt heel anders is dan het opbouwen van een traditioneel Data Warehouse en je als ontwikkelaar veel meer moet denken in de waarde en samenhang van data deelt Frank aansluitend de zg. ‘Learnings along the Way’:

 • Zorg voor consultancy expertise bij de start;
 • Hanteer ontwikkelstandaarden;
 • Begin met dataroutes;
 • Pas op met toepassen van klassieke datawarehouse-standaarden.

 

Webinar terugkijken? Klik hier

Presentatie downloaden? Klik hier

 

RESULTATEN & VERWACHTINGEN

Ter afronding geeft Ben aan dat hij en zijn complete team, zichzelf blijven verbazen over de snelheid, eenvoud en de flexibiliteit van TIBCO Data Virtualisatie. Ook de mate van hergebruik en beheersbaarheid overtreft hun verwachtingen.

“De ingebouwde query optimizer blijft goed werk doen, zelfs als je meerdere virtuele views/objecten stapelt, nieuwe medewerkers zijn echt snel inzetbaar, (near)real-time aanbieden is top en omdat we metadata-gebaseerd werken kunnen we optimaal programmacode kopiëren en hergebruiken.”

Ook de gebruikerstevredenheid is TOP vervolgt Ben. “De eindgebruikers zijn vooral positief over de snelheid, de beschikbaarheid en de agile ondersteuning. Met dit platform zijn we bedrijfsbreed bekend geworden waardoor we bij heel veel datavraagstukken al tijdens de verkenning benaderd worden. Nu eindgebruikers bijdragen aan de analyse en rapportage heeft het DAP Team meer slagkracht om databronnen toe te voegen en te onderhouden. Samen halen we het maximale uit het platform.”

FREE TEST DRIVE

Voor iedereen die kennis wil maken met TIBCO Data Virtualisatie, wendbaarheid wil creëren in de digitale transformatie, sneller en goedkoper wil inspelen op de veranderende informatiebehoefte of op een veilige manier Self Service BI & Analytics wil ondersteunen, biedt Erik Fransen namens Connected Data Group een TIBCO Data Virtualization Free Test Drive aan.

Vraag hier de TIBCO Data Virtualization Free Test Drive aan!

MEER WETEN?

Neem contact met ons op voor meer informatie over het opzetten van een moderne data architectuur met behulp van TIBCO Data Virtualisatie.

T. 06 40 40 50 75
E. info@connecteddatagroup.com